Tiden nå kan være tøff og det kan derfor være en god ide å ha noen mål. – Oppsal Håndball

Tiden nå kan være tøff og det kan derfor være en god ide å ha noen mål.

Tiden nå er uviss, men det vil komme en tid hvor du igjen er ute på trening med laget og ute i kamp igjen. Tiden nå kan være tøff og det kan derfor være en god ide å ha noen mål. Hva med å rydde litt opp i idrettskostholdet? Har du et fornuftig og soild kosthold er du mer klar for å møte i trening og turneringer igjen! Utover uken(e?) vil Anette som er Sterk Helse sin ernæringsrådgiver, dele tre mål du kan ha for å gjøre deg bedre forberedt til du skal spille kamp igjen!

For alle som er idrettsutøver og spesielt for de unge utøverne er første bud i idrettsernæring: NOK mat. Du som idrettsutøver skal ha nok energi for å møte den daglige treningen (og normalt konkurransen) i tillegg til alle andre aktiviteter vi driver med. Det er mulig at du nå er i en periode hvor du ikke har mulighet til en like stor belastning fra trening som normalt. Men så godt du kan bør du beholde den fysiske kapasiteten du har opparbeidet deg til nå. Dette gjøre du ved å få inn smart trening og smart mat.

Det viktigste du gjør for å unngå smitte og smitte andre er å vaske hendene nøye og ofte.

Mål 1:
Måltidsrytme

For at du skal få i deg nok mat og nok energi for å kunne prestere på trening og skole, bør du ha en god måltidsrytme. Måltidsrytme er hvor ofte vi spiser igjennom dagen. For å tilføre kroppen nok energi og næring anbefaler vi å spise hver 3.-4. time.

Dette kan betyr at du bør ha 4 hovedmåltider daglig; frokost, lunsj, middag og kvelds. Mellom noen av hovedmåltidene er det normalt at det går mer enn fire timer. Her passer det å få i seg noen mellommåltider. Da får kroppen jevn energitilførsel og kroppen vil ta bedre vare på musklene dine. Mengden mat bør du justere utifra hvor mye aktivitet du nå er i.

Ved å spise flere måltider i løpet av dagen er det også lettere å få i seg alle næringsstoffene du trenger!

Tagg oss (@sterkhelse @ sterk_hverdag) i et bilde hvor du spiser et mellommåltid eller planlegger mat-dagen din. #måltidsrytmegrorud #måltidsrytmevålerenga #måltdsrytmeoppsal

Et mellommåltid kan være:

En yoghurt med müsli
En brødskive med pålegg og et glass melk
En håndfull nøttmix sammen med en pære

Mål 2:
Spis variert

Tidligere har du jobbet med måltidsrytme og spiser nå kanskje litt oftere enn før, da er du også kanskje allerede godt i gang med dette målet.

Et kosthold for en idrettsutøver bør være variert, igjen er det lettere å få i seg nok mat og næringsstoffer. En, fordi du spiser ulike matvarer som gir deg ulike næringsstoffer og to, fordi variasjon gir større matglede og du vil spise mer.

Når vi spiser variert velger vi ulike kilder til karbohydrater, fett og proteiner i måltidene våre. I alle måltidene våre skal vi nå etterstrebe å ha en kilde av alle de energigivende næringsstoffene (karbohydrat, fett og protein) + en del grønnsak, frukt eller bær på tallerkenen.

Det kan være:

Havregrynsgrøt(karbohydrat), kokt på melk(protein), toppet med blåbær, eple, en skje cottage cheese (protein) og peanøttsmør (fett).

Tag oss i et bilde hvor du spiser variert #spisvariertgrorud #spisvariertoppsal #spisvariertvålerenga

Mål 3
Spis 5 ++ om dagen

Som idrettsutøver har du et større bruk av vitaminer og mineraler. Derfor er det ekstra viktig at du får i deg hvertfall de anbefalte 5 om dagen. Men forsøk gjerne å få i deg mer enn som så!

En porsjon er det samme som 100 gram  og det er ca. En håndfull frukt, grønnsaker eller bær. 5 om dagen kan spises rå, kokt, hermetisk eller oppvarmet fra frysedisken. Lek med maten! Finn grønnsaker du ikke har smakt før, eksperimenter med nye retter og søk på nett etter inspirasjon til hvordan du kan få i deg mer av grønnsaker, frukt og bær.

Målet er derfor å inkludere disse herlighetene i alle måltidene dine i løpet av dagen!

Tag oss i et bilde hvor du inkluderer en av 5 om dagen #oppsalspiser5omdagen