Stortalentet skulle spille sine første landskamper. Så stoppet hele Håndball-Norge opp. – Oppsal Håndball
Foto: Annick Nielsen

Stortalentet skulle spille sine første landskamper. Så stoppet hele Håndball-Norge opp.

Emilie Thorvaldsen Gresmo skulle i disse dager oppfylle et av karrierens foreløpige høydepunkter. Nå må 17-åringen i stedet bruke tiden på løpeturer og improvisert styrketrening hjemme.

Gresmo er førstereis på Oppsals rekruttlag i 2. divisjon. Venstrekanten har notert seg for 49 mål, 23 av dem fra straffemerket, i debutsesongen, som tok brått slutt i mars. Da hadde fortsatt tabellfireren egentlig fire kamper igjen av sesongen.

– Det var veldig spesielt og kjipt, sier Gresmo.

Hun forteller likevel om en godkjent sesong for rekruttlaget.

– Jeg har nettopp begynt på laget. Det er nytt, utfordrende, spennende og lærerikt. Vi har gjort det greit, men vi kunne gjort det bedre. Det har blant annet vært en del skader, sier Gresmo, som før sesongen ble avsluttet fikk en gjev utmerkelse: Hun ble kåret til årets juniorspiller i klubben.

– Det var veldig godt å se at man blir lagt merke til. Jeg setter pris på det, sier 17-åringen.

Allsidig idrettskarriere

At det skulle bli håndball på Gresmo var ikke gitt på forhånd. På spørsmål om hva hun har prøvd, svarer hun det meste. Fotball, turn, cheerleading, innebandy, og til og med sjakk, har ungjenta brukt tid på ved siden av håndballbanen.

Det store spørsmålet blir: Hvor god er hun i sjakk?

– Ikke så veldig god. Det var ikke noe å satse på, sier Gresmo.

Da var det kanskje ikke så rart at det heller ble håndball.

– Pappa har spilt i Oppsal, så jeg har til og med gått i Oppsal Arena med bleie, forteller venstrekanten.

Med skolegang på WANG blir det mye håndball og trening for Oppsal-jenta. Men nå er morgentreninger i skoleregi og håndballtreninger på kveldstid byttet ut med egentrening på hjemmebane.

– Nå løper jeg hver dag. Og trener styrke med strikk og sånne ting. Så hopper jeg trapper. Vi har ikke et annet valg, sier hun.

Tatt ut på landslaget

Gresmo er en av Oppsals landslagspillere på aldersbestemt nivå. Etter planen skulle hun egentlig ha sin første samling med landskamper med LK02 i slutten av mars. I stedet er samlingen avlyst.

Foto: Annick Nielsen

– Det er det man jobber for, å komme med der. At det er avlyst er kjipt, men jeg må bare fortsette å trene for å komme med neste gang, sier kantspilleren.

Etter planen er det VM i august. Egentlig skulle det være i Kina, men naturlig nok er det flyttet. Kroatia er ny vertsnasjon.

– Jeg vet ikke hvordan det blir nå. Men det er veldig morsomt og spennende å være med landslaget. Det er gøy å spille med så mange gode spillere, og få innspill fra nye trenere, sier Gresmo, som har Tertnes-trener Tore Johannessen og Flint Tønsbergs Tonje Larsen som landslagssjefer.

Vil bli lenge

Den gode utviklingen har også gjort at Gresmo har fått prøve seg på trening med Oppsals elitelag.

– I starten var jeg stresset, men nå som jeg har vært der noen ganger går det fint. De kommer med tips og innspill, og det er bra å få høre det fra flere, sier Gresmo.

Hun har også fått se kantmakker på rekruttlaget, Nora Løken, ta steget opp på elitelaget foran kommende sesong. Løken skal utgjøre venstrekantpar med Emma Skinnehaugen.

– De er veldig flinke. Det har vært mye læring for meg som har spilt i 2. divisjon med Nora, som er født i 2000. Jeg har merket at det har hjulpet meg veldig. Det er bra å ha noen gode som er foran deg. Da har du noe å trene mot, sier Gresmo.

Og det har ungjenta tenkt at Oppsal skal få bære frukter av i lang tid framover.

– Jeg tenker at jeg har lyst til å bli i Oppsal så lenge som mulig. Det er en god klubb, og jeg håper jeg får hospitere opp noen ganger. Det skaper stor utvikling, sier Emilie Thorvaldsen Gresmo.