Ernæringsrådgivning – 5 om dagen – Oppsal Håndball

Ernæringsrådgivning – 5 om dagen

Får du i deg 5 porsjoner hver dag?

Hva med å inkludere grønnsaker, frukt eller bær til alle måltider eller alltid ha tre ulike farger med grønnsaker til middagen?

Hvordan får du i deg 500 gram av disse herlighetene hver dag?

Hva er 5 om dagen?

5 om dagen er en huskeregel for å få i seg nok frukt, grønnsaker og bær alle dager året igjennom. Målet er å få i seg 500 gram hver dag, med en fordeling mellom frukt, bær og grønnsaker. En porsjon er altså 100 gram eller ca. en håndfull frukt, grønnsak eller bær. Det kan være ferske, fryste, kokte, strekte, bakte, i form av smoothie og juice.

Spis regnbuen. Prøv å varier i grønnsakene og fruktene du velger å spise, alle har litt forskjellige egenskaper og tilfører kroppen din ulik beskyttelse.

I frukt som f.eks. appelsin, kiwi og mango finnes det mye C-vitamin som styrker immunforsvaret vårt, i gulrot har vi mye vitamin A som bevarer et normalt syn og ulike bær er spesielt rikt på antioksidanter som beskytter kroppen etter trening. Frukt, grønt og bær jobber sammen for å holde i stand en sunn kropp!

Det viser seg at de aller fleste får ikke i seg den anbefalte mengden med frukt, grønnsaker og bær.  Gjør en bevist innsats, ha f.eks. alltid frukt, grønt eller bær til alle måltidene dine!

Eksempel på en dag med 5 om dagen:

Foto: SterkHelse
  • Havregrynsgrøt med en 1/2 håndfull frosne blåbær og et glass juice?
  • Brødskiver med paprika ringer og agurk skiver
  • En gulrot mens du venter
  • 1/3 av middagsporsjonen med grønnsaker
  • En bolle med yoghurt, müsli og en appelsin

Lag et eksempel fra din dag, med dine favoritter!

Kost er viktig, ta gjerne kontakt med STERK sin Ernæringsrådgiver Anette Sexe på anette@sterkhelse.no for mer info. Du kan lese mer om Anette her på Sterk sine hjemmesider

Oppskrift – Vafler med grønnsaker (ca. 3 vafler)

(Grønnsakene skal rives på et rivjern, pass på fingrene!)

1 potet
1 gulrot
1 skive med kålrot
2 egg
Persille, finhakket
Gressløk, finhakket
Litt revet parmesan ost (kan sløyfes)
Salt og pepper

Riv potet, gulrot og kålrot på et rivjern, skvis ut litt av vannet som finnes i grønnsakene med hendene dine. Bland sammen grønnsakene med egg, revet parmesan og urtene.

Sett på vaffeljernet og smør det med litt smør. Fordel røren i vaffeljernet og stek til faste og gyllende, avkjøl på rist. Spis de som de er, med pålegg som ost og skinke eller som en del av middagen. Kanskje de kan brukes som tacolefse?

Restene fra grønnsakene kan brukes til grønnsaks snacks sammen med en Kesam og yoghurt dipp blandet med de krydderne du liker best.

Grove vafler med gulrot og rødbet (ca. 3 vafler)

1 egg
2 dl melk/kefir
1 dl grovt mel
0,5 dl havregryn
1 gulrot, revet
½ liten rødbet, revet
En klype salt
En klype kanel eller kardemomme

Bland sammen egg og melk, tilsett mel, havregryn, salt og kanel. Riv gulrot og rødbet og bland det sammen med resten og litt salt.

Stek vaflene og avkjøl på vrist. Smakfulle, rosa vafler! Perfekte med eplemost eller bringebærsyltetøy.

Vask så klart hendene før du lager mat og spiser.