Oppsals representanter under OL i München 1972, fra venstre: Pål Bye, Torstein Hansen, Geir Røse og Roger Hverven.

Fire Oppsalhelter deltok i Olympiske Leker i 1972

Det er 48 og et halvt år siden Norges forrige OL-kamp for menn i håndball. Det var i Munchen i 1972.

Den gangen var Oppsalguttene Pål Bye, Torstein Hansen, Roger Hverven og Geir Røse med og spille det norske håndballandslaget frem til niendeplass.

Dette året var første gang herrehåndball sto på det olympiske programmet, og til tross for at det har vært noen OL etter dette, har aldri norske håndballherrer klart å kvalifisere seg.

Tar vi tak i historien bak disse fire gutta – som i dag er godt oppe i åra – er vi nær en solskinnshistorie som ligner veldig på mange av de vi har hørt fra de som markerte seg innenfor lagidretten i etterkrigstida, spesielt i Østre Aker. 

Les hele historien her:
Fra løkka til olympiske leker

Pål Bye – Legende, Bauta og Ikon

Foto: Oppsal IF

For motstanderne fortonet denne målvakten «Bush» seg som en lecablokk på 3×2 meter, iført svart overall, runde briller og bustete hår som bidro sterkt til å plassere Oppsal på håndballkartet. 

Han innrømmer selv at han den dag i dag gjenkjennes på navnet når Oslofolk skal snakke idrettshistorikk og håndball spesielt. Han bidro til at Oppsalnavnet kom i fokus, og vi kan vel plusse på at Roger Hverven og Gummersbach-kampene kommer på en delt annenplass. For de som ikke var inside på håndball rundt 1970-talet kan vi bekrefte at ekspertisen både ute og hjemme hadde Pål Bye rangert som kanskje verdens aller beste håndballmålvakt. Med dette som bakteppe stjal vi oss til en kveld hjemme hos Pål Bye for å studere nærmere hvem han egentlig er.